Følgere

mandag 22. februar 2010

Ryper og Ørret i Fjellet








Rype og Ørret 2009 Vikafjellet

 

• Dag 1 onsdag. Hytten og Raudbergsvannet

 
PIG og meg av gårde først, han henter meg kl 1030. Første stopp XXL Åsane, vi trenger litt utstyr til jakt og fisketurer framover. Vi trenger og proviant og fludium, dermed blir det stopp på glasshuset og Meny mat på Voss. Sjefen på polet er storfornøyd med en god omsetning tidlig en onsdag formiddag. Menysjefen likeså, dessuten tilbyr han å transportere extra proviant til hytten hvis nødvendig… Ingenting å si på servicen i Vossabygda.


Nøkkelen ligger der PIG la den sist og når vi låser opp viser uret 1415.


Inn med utstyr og provianten, så 15 minutter i sofaen før vi kler oss til fisketur og Raudbergsvannet.


Når første kastet raser ut og sluken treffer en ruskete vannflate viser klokken 1615.


Da har vi brukt 40 minutter fra bommen i pøsende regn og kuling i vindkastene.


Kvelden kommer og før mørket gjør det vanskelig å fortsette må fangsten telles opp:


PIG 4 stk. 3 av dem - type sjøørret. Meg selv må som vanlig nøye meg med 1 stk. Men, som vanlig er den på størrelse med hyttesjefen sine oppdrettslakser….


Tilbake til hytten kl. 2010, og lunchen blir til kveldsmat med rødvin, søl og glass som splintres i tusen biter. Pytt, pytt sier PIG et laken kan brukes til mangt.


Tiden står stille mumler PIG, og når han knoter seg opp på hemsen er uret 2245.


Jeg tar første fyringsvakt, må jo hilse på KoS når han og sjefen kommer. Kubber lett i stolen før midnatt, men våkner av bildører som slår når de lukkes.


Akkurat 0100 klokker jeg de inn i stugan med håndtrykk og klemmer.


RonnyRiverDance har bestemt seg for å få barna på skole og i barnehage torsdag morgen, før han kommer.



• Dag 2 torsdag. Krattene i Sennedalen




Vi våkner til en overskyet dag, men med håp om bedring utover.




Kaffevann kokes, frokostbord dekkes med hyttesjefens hjemmebakst og kokte egg.


Når Kanal Norge har repetert musikken sin 3 ganger, stikker sjefen ned i bilen, 20 minutter senere er vi andre klare og kommer somlende etter.


Bukkis kan annet en å jakte hjort, han er den som tar først ut fugl, 3 stykker, skyter en kylling. Så er det PIG sin tur – tar ut en enslig rype fra krattet andre gang han tråkker igjennom det!


Været klarner og solen har begynt å ta tak. Det er dags for Bertil. River melder sin ankomst på VHFèn. Straks etter tar han ut fem liafugl som flyr rett mot PIG og Bukkis.


PIG får inn ein fulltreff og rypene lander bare noen meter bak de rett over haugen!!


De prøver å liste seg innpå, side om side, og der – smeller det igjen, fra den sjabbe sjefshaglen. Ny fulltreff!


KoS vil og være med, og går inn bak haugen i skråningen på nedsiden, og 5 minutter senere er det dags for han og.


PIG sier; allerede i går var turen vellykket og ”best ever”.


Så blir det snakk om mus og rasling i lyng, vi avventer litt før det kommer et spørsmål, ”hvor blir musen av?” – Og suddenly, dukker en rype opp! KoS er klar med haglen, løftet og tenker; - må huske å holde igjen! Skuddet kommer, pang! Rypefjær henger i luften og fuglen slår kollbøtte og kan innhentes.



Vi setter oss ned, alle med hver sin Bertil i hånden, prater og ler. KoS har fortsatt adrenalin og er ”best ever” på hugget - og meget årvåken da han hører vingeslag, han snur seg og ser oppover mot kanten. Der får han øye på en ny vingebevegelse i bjørkekrattet, - og det midt i samtalen om ”norgesmester kjukk i hodet”. Snakk om jaktinstinkter!
 Han går oppover, mot der han så den ene bevegelsen. Meg og Nikon D 5000 dilter etter. Og i krattet plukker han opp enda en ny rype som foreviges på den digitale minnebrikken.


PIG og River sover i hver sitt sofahjørne, vi kjører en ny Irish Coffee med KoS før han og finner et hjørne. Klokken vise kun 2230!




Ingen amerikaner eller skytekonkurranse i kveld heller!


Vi er i oppløsning.





• Dag 3 fredag. Regn, tåke og vind. 6 grader C



Vi skal mot Steinsbotn og Grønndalsfjellet, men det er tåke og vind. Støkkjakt i slikt føre er på sitt vanskeligste, blir det i hele tatt noen muligheter i dag?


Under frokosten diskuteres det politikk og hva River er mest opptatt av. Sjefen sjøl har hatt en våt drøm om Erna, så han sliter med å få ned ”morgenbrødet”! Det tar en halvtime før han dukker opp!


Jakten ender med at PIG og KoS ikke ser en fjær denne dagen. Sjefen tar ut to kull, 6-8 fugl og et kull på over 20. Han og River skyter hver sin rype.


Meg og Riverside prøver å leite opp de andre gutta i tåkehavet. Etter en halvtime må vi gi opp – og det selv om vi har hørt at de ikke er langt unna. Til slutt finner de oss i en skråning og vi spiser niste.


KoS tar fram sin GPS og loser oss trygt til Grønndalstoppen. På nordsiden finner vi le og da er det dags for Bertil og Meister! Tjo og Ho!




Sjefen har fått ny T- skjorte, importert fra Thailand. PIG blir kåret til Norges største tøffelhelt, ever! De tre første døgnene sover han i snitt 16 timer. Og ikke nok med det, for første gang i historien kubber han under hjortesteik middagen. River slår han lørdag, med sine 17 timer på puten.




Nøyaktig kl. 0100 er tidspunktet inne: Bukkejegeren drar ”2 dyr historien”! Dessverre for KoS og River er de på drømmestadige. Historien er riktig nok spritet opp i år. ”Container drevet” har fått sitt navn med sin fulle rett, der PIG og River stod i le bak containeren mens Bukkejeger skyter 2 DYR!




• Dag 4 lørdag. Geitedalsvannet og en helfrelst ørretfisker



Sent i går mumlet PIG noe om at han har ”to nye ting” på gang: det ene er gulp eller bait, som han kaller det. Og det andre er hjortejakt i Sande. Han sier videre at oppvasken er hans, men ikke før lørdags morgen. Det tar 3,5 time før han får gjort den unna, og da er kun halve tatt!


Historien fortsetter her, men da må Bukkejegeren på banen med sine memorarer...